Have a nice day prikkabel

Project

Voor Have a Nice Day hebben we een next-level lichtontwerp gerealiseerd voor 3 podia en de terreinverlichting. Locatie van het festival was het Galgenveld terrein te Borculo, waar een openlucht-zwembad & -theater gevestigd is, gelegen in prachtige natuur.

Uitdaging

In dit project moest de lichttechniek compleet opgaan in de natuur en zoveel mogelijk rekening houden met de milieu en dieren die in de omgeving leefden.

Have a nice day vrouw in rook
Have a nice day rode bladeren

Milieu

Om zo min mogelijk energie te verbruiken is waar mogelijk energiezuinige LED-verlichting ingezet. Dit resulteerde in een energiebesparing van maarliefst 80% ten opzichte van traditionele festivalverlichting.

Ook is er een intelligent lichtplan gemaakt waardoor zones individueel aan en uit gezet konden worden: wanneer er niemand aanwezig was ging de verlichting uit om energie te besparen.

Natuur

De locatie staat bekend om de vele vleermuizen en andere diersoorten die er leven. Traditionele verlichting levert overlast op voor de dieren: zo kunnen vleermuizen niet jagen wanneer het terrein wordt verlicht. Door de niet-noodzakelijke verlichting uit te zetten en de noodzakelijke terreinverlichting na het stopzetten van de muziek ‘rood’ te kleuren, was het terrein waar nodig verlicht en konden de dieren zo veel mogelijk haar natuurlijke gedrag voortzetten.

“We hebben zorgvuldig de regels op het gebied van flora- en fauna in acht genomen en doen ons best zo duurzaam mogelijk te zijn. Experts hebben kwetsbare soorten geïnventariseerd en adviezen gegeven. Ons lichtplan voorziet erin dat we na optredens met één druk op de knop de verlichting op rood en amber schakelen: dat is licht waar dieren ’s nachts geen last van hebben.”

De Stentor ~ 29 augustus 2019 ~ LINK

Invulling van podia

Elk podium vertelde een ander verhaal. Wij hebben op wens van Have a Nice Day alle lichttechniek geïntegreerd in de al bestaande objecten.

  • Bij het podium Onder de Bomen werden er bomen uitgelicht en hingen er 16 stroboscopen in de bomen, om de bomen kracht bij te zetten en diepgang te creëren in het podium.
  • Bij het zwembad staan karakteristieke kleedhokjes. Deze kleedhokjes werden geïntegreerd in het lichtplan zodat de hokjes als uniek decor ingezet werd. Met behulp van felle lampen konden de kleedhokjes, zwembad en bomen aangelicht worden en vormen zoals het logo van Have a Nice Day geprojecteerd worden.
  • Bij het podium bij de beek werd een intieme sfeer gecreëerd met onder andere LED verlichting. Een VJ gebruikte de sfeervolle tenten als projectie om gave video’s te projecteren.
goboprojectie have a nice day